Бронхіальна астма у дітей. Поради батькам.

Бронхіальна астма у дітей. Поради батькам.

Бронхіальна астма – найпоширеніше хронічне алергічне захворювання серед дітей. Більш того, з кожним роком кількість діток із діагнозом «бронхіальна астма» значно збільшується.

Бронхіальна астма – хронічне алергічне запальне захворювання бронхів, при якому порушується їхня прохідність. Про захворювання можуть свідчити напади утрудненого дихання і задишки, що супроводжуються свистячими хрипами, відчуттям стиснення в грудях, а також кашлем, який особливо турбує вночі або рано вранці. Хоча напади можуть завершуватися спонтанно, такий стан потребує ретельного обстеження та лікування.

При важкому протіканні нападу бронхіальної астми можливі летальні наслідки. Тому батькам важливо знати, чого варто побоюватися, щоб звести до мінімуму негативні ризики.

Причини астми у дітей

Найголовнішою причиною, через яку виникають астматичні напади у дітей, є властивість бронхів надто різко реагувати на різноманітні подразники, особливо алергенного походження.

Причинами виникнення бронхіальної астми можуть бути:

• алергічні реакції на деякі харчові продукти (молочні, цитрусові, горіхи, шоколад, мед, риба), грибок на стінах у помешканні, шерсть домашніх тварин, бібліотечний або домашній пил, цвіт дерев та квітів, ліки;

• статева належність. Серед дітей на бронхіальну астму частіше хворіють хлопчики, оскільки бронхіальний просвіт  у них значно вужчий, ніж у дівчаток;

• надмірна вага дитини або ожиріння;

• спадковість.

Викликати приступ бронхіальної астми можуть також так звані тригери – причини, які провокують спазм бронхів:

• вихлопні гази;

• надмірно холодне або сухе повітря;

• непосильні фізичні навантаження, що викликають задишку;

• ГРВІ, грип;

• засоби для чищення, побутова хімія;

• різкий запах парфум.

 

Приступ астми у дитини.

Батькам дуже важливо вчасно розпізнати напад бронхіальної астми у своєї дитини і зупинити його як найшвидше. Щоб зробити все правильно, необхідно:

1. Прислухайтеся до дитини, якщо вона скаржиться на утруднене дихання, болі в грудній клітці;

2. Зверніть увагу на те, як дихає дитина: як часто; чи доводиться малюку докладати додаткових зусиль для здійснення вдиху; чи розширені ніздрі, коли дитина намагається вдихнути повітря; чи є хрипи; який тип кашлю;

3. Придивіться до зовнішнього вигляду дитини: під час приступу бронхіальної астми вигляд хворобливий, шкірні покриви бліді, покриті липким потом, можливе посиніння носогубного трикутника.

4. Допоможіть дитині:

а) Якщо приступ бронхіальної астми вже не перший – дайте ліки, які призупинять напад;

б) Якщо напад стався вперше обов’язково зверніться до лікаря, щоб він оглянув дитину і виписав необхідні ліки;

в) Якщо напади носять важкий характер, необхідна госпіталізація.

Профілактичні заходи задля попередження виникнення та загострення бронхіальної астми у дітей.

Велику роль у профілактиці бронхіальної астми у немовлят відіграє грудне вигодовування. Якщо це не можливо з різних причин, то суміші для годування потрібно вибирати ретельно, порадившись з педіатром.

Прикорм потрібно вводити лише тоді, коли це дозволить лікар. Починати вводити нові продукти в суворій послідовності згідно рекомендацій педіатра, уникати алергенних продуктів (шоколад, мед, цитрусові, горіхи).

У сім’ї повинні розуміти суть бронхіальної астми і усвідомлено організовувати побут, який називається гіпоалергенним. Це умови, при яких фактори, що провокують загострення астми, усунені або зведені до мінімуму.

Відомо, що найчастіший побутовий алерген в наших квартирах – кліщ, що мешкає в домашньому пилі. Дослідження показують, більш, ніж у 50% хворих на астму загострення хвороби обумовлені виділеннями кліщів. Найбільша їх кількість знаходиться в подушках, матрацах, ковдрах. Їх знаходять також на тканинній оббивці меблів, на килимах, в м’яких дитячих іграшках. До складу домашнього пилу входять й інші алергени: цвіль, волосся, ворсинки з хутряних та вовняних речей.

І тут доречно надати наступні рекомендації:

1. Необхідно позбутися зайвих речей у помешканні, які збирають пил, – килимів, важких портьєр, шкур тварин. Особливо важливо прибрати килими і зайві меблі зі спальні. Нічого не можна зберігати під ліжком і на шафах. Книги повинні стояти за склом.

2. Не розвішуйте речі на стільцях, не тримайте на відкритих поличках – тільки в закритих шафах.

3. Не купуйте багато іграшок, особливо м’яких. Якщо є такі, не тримайте їх у спальні і не дозволяйте дитині спати з ними.

4. Пір’яні і пухові подушки потрібно замінити на синтетичні.

5. Повітря в квартирі повинно бути свіжим, особливо в нічний час, тому важливо регулярне провітрювання.

6. Щодня потрібно проводити вологе прибирання і не рідше 1 разу на тиждень з використанням пилососа, водного або зі спеціальним фільтром, при можливості за відсутності дитини.

7. Постільну білизна необхідно прати при t не нижче 60 С.

До складу домашнього пилу, особливо в сирих квартирах, нерідко входить цвіль. Умови, сприятливі для цвілі, створюються в ванних кімнатах, туалеті, в старих подушках і матрацах, що не провітрюються, на землі в квіткових горщиках. Тому потрібно проводити заходи, щоб не допустити її появу.

Заглядайте в холодильник не тільки, щоб покласти продукти, а й своєчасно викинути те, що запліснявіло.

Треба пам’ятати, що практично всі домашні тварини, птахи можуть бути причиною алергії. Сім’ям, в яких живе дитина з бронхіальною астмою, не слід тримати тварин.

Майте на увазі, що алергенність тварини не залежить від довжини шерсті. Адже алергенними можуть бути всі виділення тварин, а їх лупа більш аллергенна, ніж шерсть. Якщо з твариною не можна розлучитися, не пускайте її в спальню, регулярно мийте.

Дитина не повинна контактувати з побутовими хімічними виробами: чистячими засобами, пральними порошками, фарбами тощо. Не слід використовувати в її присутності речовини з запахами – лак для волосся, дезодоранти.

Зменшуйте кухонні запахи провітрюванням.

Шкідливим для органів дихання є сигаретний дим. Його шкідливі домішки, особливо нікотин, звужують кровоносні судини, зменшують надходження кисню до тканин, подразнюють і звужують бронхи, погіршують їх очищення і кровопостачання, сприяють запаленню.

Бронхіальна астма у дітей з сімей, де курять, розвивається в більш ранньому віці (часто до 2 років). Курці повинні пам’ятати, що нікотин залишається на волоссі, одязі, його відчувають оточуючі і в першу чергу він впливає на надчутливі бронхи дитини з астмою.

Треба мати на увазі, що загостренню астми може також сприяти дим багаття, пічне опалення.

Кожна дитина, яка хворіє астмою, повинна мати правильний режим дня, грати в рухливі ігри, кататися на велосипеді, займатися ранковою гімнастикою і фізкультурою. Сидячий спосіб життя, звільнення від занять фізкультурою в школі тільки підсилюють чутливість бронхів до фізичного навантаження і погіршують перебіг хвороби.

Не менш важливі загартування, які повинні починатися якомога раніше, проводитися обережно, поступово і систематично. Регулярне загартовування дозволяє уникнути частих простудних захворювань, до яких схильні діти з бронхіальною астмою.

З профілактичною метою для дитини, що хворіє бронхіальною астмою, буде корисним відвідування соляної шахти, або галокамери. Оскільки найдрібніші частинки солі (розпилені у соляній кімнаті), проникаючи у найвіддаленіші відділи бронхіального дерева, здійснюють бронходренажну, протизапальну, імуномоделюючу дію на дихальні шляхи; знижують бронхіальний опір; позитивно впливають на клітинний імунітет, покращують реологічні властивості бронхіального вмісту тощо.

Нервова система дітей, хворих на астму, відрізняється підвищеною ранимістю і збудливістю. Все це може призводити до невротичних реакцій. Приступ астми може розвинутися під впливом емоції (плач, страх).

Іноді дитина може сама викликати у себе загострення хвороби для того, щоб на неї звернули увагу, що є прикладом психологічної реакції. В усуненні таких порушень потрібно об’єднати зусилля лікаря і сім’ї, психолога, педагогів і вихователів.

У житті підлітка, який страждає на бронхіальну астму, важливим етапом є вибір професії. Дітям з бронхіальною астмою можуть бути рекомендовані професії програміста і оператора, конструктора і лаборанта вимірювальних лабораторій. Вони можуть працювати в сфері радіомовлення і телебачення, юриспруденції і освіти, охорони здоров’я (без контакту з хімічними та лікарськими препаратами).

Отже, для успішного лікування та профілактики захворювання необхідно:

1. Загартовувати дитину і виконувати фізичні вправи;

2. Дотримуватися режиму праці і відпочинку;

3. Проводити лікування нервової системи дитини;

4. Створити спокійну обстановку в сім’ї. Дитина повинна жити цікавим життям і мати улюблене заняття;

5. Переконати дитину, що вона буде здоровою і все зможе досягти, щоб вона не відчувала своєї неповноцінності через хворобу і не виросла безпорадною людиною;

6. Виконувати всі розпорядження лікаря.

Головне – будьте поруч з дитиною. Оточіть її своєю увагою і турботою. І ваша спільна перемога над хворобою буде здобута.

 

Якщо Ви хочете проконсультуватись із нашими спеціалістами з приводу бронхіальної астми або відвідати соляну кімнату, можете записатися на прийом за телефонами:

(0352) 46-00-76;

(0352) 52-76-76;

096-710-21-33.

 

Або звернутись за адресою:

м. Тернопіль, вул. Лозовецька, 4.

Facebook коментарі

Залиште свій коментар

Замовити дзвінок

 

    ×
    Записатись на прийом

     

      ×
      Записатись на сеанс

       

        ×