Діарея мандрівника, що може чекати вашу дитину у мандрівці?

Діарея мандрівника, що може чекати вашу дитину у мандрівці?

Автор:  лікар педіатр, канд. мед. наук, Дутчак Ольга Михайлівна.

Протягом останніх десяти років зросла кількість пацієнтів, які подорожують як по країні так і за межами країни із дітьми. Збираючись у дорогу, людина не часто задумується які захворювання можуть підстерігати її у подорожі. Практично кожний другий подорожуючий страждає на розлади випорожнень, у кожного 3-4 туриста підвищується температура тіла, з’являється висипка.

Коли людина попадає у нові кліматичні умови, де інший склад води, нові незвичні для раціону продукти харчування, зловживання алкоголю, довгі переїзди і стреси можуть стати причинами розвитку розладів випорожнень. А коли, на фоні таких змін, в організмі подорожуючий вживає недостатньо проварену чи прожарену їжу заражену патогенними мікроорганізмами, розвиваються не просто розлади випорожнень, а захворювання туристів – діарея мандрівника.

Діарея мандрівника – це розлади шлунково-кишкового тракту, які проявляються проносом більше 3-х разів на добу. Розлади випорожнень виникають переважно на 3-4 день на новому місці, пік захворювання припадає на 7-10 день, після другого тижня захворювання розвивається значно рідше. Найчастіше захворювання викликається патогенними кишковими паличками, рідше вірусами (ротавірус) і простішими (лямблії, амеби і т.д.).

Діарея мандрівника розвивається при попаданні в організм людини патогенних мікроорганізмів, при вживанні їжі чи води забрудненої фекаліями. Особливо небезпечними є вживання сирих салатів, холодних закусок, сирих овочів та фруктів, які можуть бути вимиті інфікованою сирою водою. Вживання сирої води із водогону, або холодних напоїв із льодом, морозива, молочних продуктів, непастеризованого молока також може стати причинами розвитку розладів кишечнику. Не рекомендується вживати їжу, раніше приготовлену, а пізніше розігріту; сиру або погано прожарену рибу, продукти моря. Ризик розвитку захворювання збільшується для мандрівників із розвинутих країн, які попадають у незвичні умови, для студентів, які не перебирають продуктами і місцем харчування, а також для людей, які мають хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту (хронічний гастрит, виразкова хвороба, хронічний панкреатит, ентероколіт, хвороба Крона), імунодефіцитні стани.

Основними симптомами діареї мандрівника є пронос, біль у животі (кишкова коліка), короткочасне підвищення температури тіла, нудота та блювота, біль у м’язах та суглобах. Профузні поноси та блювата може стати причинами обезводнення організму, особливо у тропічних країнах. Найчастішими проявами обезводнення є відчуття спраги, сухість шкіри і слизових, зменшення кількості сечі.

Загрозливими для життя і здоров’я пацієнта є поява крові і великої кількості слизу в калі, підвищення температури тіла більше 38,5 °С більше 3 днів, багаторазова блювота, різка спрага.

Що неохідно взяти в аптечку мандівника?

Я завжди наголошую, що захворювання легше попередити, а ніж із ним боротися. Щоб уникнути розвитку діареї мандрівника, необхідно дотримуватися простих застережливих заходів: не пийте сиру воду, не чистіть зуби сирою водою, не пийте некип’ячене молоко, не їжте продукти, які не пройшли термічну обробку, м’ясо повинно бути добре прожарене, уникайте вживання молюсків, якщо ви не впевнені на 100%, що вони були правильно приготовані для вас, уникайте вживання салатів із сирих продуктів, не їжте неочищених продуктів, не їжте морозиво, не вживайте в напоях лід, приготований з місцевої води. Але, як правило, вищеперерахованих заходів у подорожі дотриматися дуже важко. Тому, збираючи валізи, не забудьте взяти із собою препарати, які будуть захищати ваш кишечник від небажаних гостей. Найкраще для профілактики кишкових розладів, за 2-3 дні до поїздки і весь період перебування у мандрівці, вживати препарати, які містять молочнокислі бактерії у профілактичній дозі. Молочнокислі бактерії утворюють біоплівку на кишечнику і не дозволяють хвороботворним мікроорганізмам проникнути в організм людини, створюють умови, при яких патогенні бактерії не можуть жити і розмножуватися, а також підвищують місцевий імунітет. Також положіть у аптечку препарати для зменшення симптомів обезводнення. Але їх використовувати лише при появі проносу і блювати і ознак зневоднення. Обов’язково аптечка повинна містити ферментні. Якщо у пацієнтів є хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, тоді ферменти потрібно вживати із перших днів поїздки під час їди протягом всього періоду мандрівки. Сорбенти – ще одна група препаратів, яка повинна бути в аптечці. Ці препарати вживають не із профілактичною метою, а при появі діареї для виведення токсинів із організму. Оскільки, при діареях може підвищуватись температура тіла візьміть із собою жарознижуючі. Але моя вам порада, при виборі того чи іншого лікарського препарату проконсультуйтеся будь-ласка із лікарем чи провізором.

Антибіотики не купляйте і не лікуйтеся самі, лише лікар може при повному огляді хворого визначити чи необхідно вживати антибіотики. Пам’ятайте, що безконтрольне призначення антибактерійних засобів може лише погіршити загальний стан хворої дитини.

Facebook коментарі

Залиште свій коментар

Замовити дзвінок

 

    ×
    Записатись на прийом

     

      ×
      Записатись на сеанс

       

        ×