Дисбактеріоз та діарея розпочинають сезон полювання на туристів

Дисбактеріоз та діарея розпочинають сезон полювання на туристів

Якщо добре подумати, то напевне кожен з нас може пригадати випадок (а то й не один), коли дисбактеріоз чи діарея псували відпочинок, ділову поїздку, а разом з тим – і настрій. Зміни зовнішнього середовища, нераціональне харчування, перенесені гострі кишкові інфекції, застосування антибіотиків і хіміопрепаратів, зниження імунітету — все це може стати причиною порушень рівноваги між окремими представниками нормальної кишкової флори і виникнення дисбактеріозу. Зазначені вище фактори підстерігають нас у повсякденному житті на кожному кроці, але якщо ви зібрались у подорож, то небезпека зростає. Чому? Про це під час конференції, присвяченій питанням профілактики та лікування недуги, розповіла лікар-педіатр, Ольга Дутчак.

У кишечнику людини живе 2 кілограми бактерій

– Кишечник кожної здорової людини заселений понад 500 видами різноманітних мікроорганізмів, – розповідає Ольга Дутчак. – Основну їх частину становлять біфідо- та лактобактерії. Ці мікроорганізми, тісно прилягаючи один до одного, утворюють щільну біоплівку. Її товщина дуже маленька, але вона виконує важливу функцію. Щільна стінка, яку утворюють біфідо- та лактобактерії, прикріплюється до слизової оболонки шлунково-кишкового тракту і виконує бар’єрну функцію. Вона не дозволяє токсинам, алергенам та іншим патогенним організмам проникнути на стінку слизової оболонки. Бактерії, які утворюють біоплівку, створюють мікрофлору організму. Під її дією утворюється велика кількість вітамінів, особливо групи В та К. Мікрофлора бере участь у процесах травлення і виконує дезінтоксикаційну функцію. Маса бактерій, які заселяють кишечник людини, становить 2-3 кілограми. Частина з них обов’язково повинна жити у нашому кишечнику – це біфідобактерії, лактобактерії та бактероїди. Натомість, патогенні організми є в організмі кожної людини у невеликій кількості. При міцному імунітеті їхній вплив на організм майже не помітний. Проте коли імунітет знижується, вони можуть стати причиною виникнення інфекційних захворювань. До третьої групи належать патогенні мікроорганізми, які при потраплянні в організм, можуть викликати різноманітні захворювання.

Дисбактеріоз може розвиватись при гастритах, гастроколітах, подразненях кишківника, а також при вторинних імунодефіцитних станах – ринітах, астмах, харчовій алергії, артриті, при інфекції сечовидільної системи, нефритах. Дисбактеріоз може спричинити порушення у процесах метаболізму – анемія, авітаміноз, гепатит, жовчокам’яна хвороба.

Захворювання може проявлятися у вигляді проносу або закрепів, здуття, болей, відчуття розпирання, дискомфорту, відчуття важкості у шлунку. Людина, яку «точить» дисбактеріоз, швидко втомлюється та стає дратівливою. У неї може бути порушений сон. Людина відчуває слабкість, швидку фізичну й емоційну втому, головокружіння. Рідше проявами дисбактеріозу є головний біль, безсоння, хронічна втома.

 

Як відрізнити дисбактеріоз від діареї?

– Існують різні види дисбактеріозу: компенсований, субкомпенсований та некомпенсований, – пояснює Ольга Миколаївна. – Компенсований характеризується відсутністю симптомів захворювання, проте, якщо людина приймає антибіотики, дисбактеріозу їй не уникнути. Ці ліки знешкоджують не лише патогенні мікроорганізми, а й корисні бактерії. Тому, якщо ви приймаєте антибіотики, але проявів недуги немає, краще себе застрахувати і проконсультуватися з лікарем. Субкомпенсований дисбактеріоз відзначається мінімальною клінікою: може супроводжуватись проносом чи закрепами. Він відзначається зменшенням кількості біфідо- та лактобактерій. Некомпенсована стадія дисбактеріозу характеризується відсутністю лакто- та біфідобактерій у кишечнику.

Через велику кількість схожих симптомів багато хто вважає, що дисбактеріоз та діарея – це одне і те ж. Насправді, це не так. Діарея – це природній захист організму, під час якого він виштовхує усі збудники інфекції. Це навряд чи втішить вас, але пояснить, чому лікарі пропонують просто пережити цю бурхливу, дратівливу, але, на щастя, коротку недугу. До речі, деякі медики вважають, що придушення діареї означає, що мікроби довше залишаться всередині вашого організму, а це може привести до інтоксикації організму.

Як відрізнити дисбактеріоз від діареї? За словами лікаря, якщо у Вас пронос частіше, ніж три рази на добу, тоді можна діагностувати діарею. Розрізняють дві групи захворювання – інфекційну діарею та неінфекційну. Різновидом неінфекційної діареї є осмотична та моторна. Осмотична діарея виникає при вживанні медикаментозних засобів. Натомість причиною моторної є пришвидшення моторики кишечника організму, коли, скажімо, від хвилювання кишечник людини починає працювати швидше. Збудниками інфекційних діарей є віруси, бактерії, найпростіші. Причинами діареї можуть бути також прийом антибіотиків, недоброякісна їжа, непереносимість молочних продуктів. На відміну від дисбактеріозу інфекційна діарея супроводжується підвищенням температури тіла, блювотою та проносом наголошує Ольга Дутчак. У результаті цього людина втрачає рідину та мікроелементи. Внаслідок цього може з’явитися відчуття спраги, зморщення шкіри, зменшення кількості сечі.

 

Мандрівникам: не дайте недузі шансу.

Усі, хто збираються в мандрівку, повинні передбачати можливість діареї. Кишкові бактерії  є практично в кожної людини і вона до цього співмешкання звикла. Інша справа, коли ви потрапляєте до незнайомого середовища, де живуть інші культури бактерій. Вони стають для вас хвороботворними. Під час туристичних мандрівок, екстремального туризму для миття рук та посуду вода має бути профільтрованою і провареною. Звісно, для пиття та їжі обов’язково треба мати запас питної води. Коли не знаєте, в якій воді миється посуд, краще користуватись одноразовим, який ви привезли з собою. Харчові ж продукти мають зберігатись так, як зазначено на упаковці. І ще: у подорож не варто брати продукти, що швидко псуються: ковбаси, кулінарні та кондитерські вироби. Уникайте сирих овочів, надто салатів та фруктів, з яких не знімається шкірка, недовареного м’яса, сирого м’яса панцирних тварин, кубиків льоду і напоїв, приготованих з неочищеної води. Виїжджаючи до «екзотичних країн», не ставтесь зневажливо до щеплень. Тим, хто полюбляє лікуватися горілкою з перцем, слід запам’ятати, що алкоголь не вбиває мікробів, які викликають діарею!

Про дітей потрібно сказати окремо. Вони завжди жваво цікавляться різноманітними брудними предметами, в тому числі і неїстівними, і погано пам’ятають про те, що перед їжею треба мити руки. У той же час кишкові інфекції, як і багато інших хвороб, розвиваються у них швидше і протікають важче, ніж у дорослих. Тому слід дуже уважно стежити за тим, що, де і як поглинає ваше чадо.

Facebook коментарі

Залиште свій коментар

Замовити дзвінок

 

    ×
    Записатись на прийом

     

      ×
      Записатись на сеанс

       

        ×