Кашель у дітей

Кашель у дітей

Однією із частих причин звернення наших маленьких пацієнтів до лікарів-педіатрів – це кашель. Чи потрібно хвилюватися батькам коли у малюків є кашель? Як часто виникає кашель? Чи завжди кашель є проявом захворювань дихальної системи? Кашель для наших дітей добре чи ми повинні боротися із ним?

Кашель – це захисна реакція організму на подразники, що потрапляють у дихальні шляхи, такі як: дим, пил, холодне та сухе повітря, чужорідні тіла, слиз, що утворився в результаті дії на слизові дихальних шляхів вірусів та бактерій.  Але, кашель, який виникає зрідка, особливо у дітей шкільного віку, може бути варіантом норми. Так, вважається, що здорова дитина шкільного віку, яка не страждала на респіраторні захворювання протягом 4-х попередніх тижнів, відкашлюється 10-11 разів на день, частіше вранці, і це не повинно викликати тривоги. Але якщо кашель змушує дитину страждати, порушує сон маляті, перешкоджає гратися і навчатися, тоді потрібно шукати причину кашлю.

За характером кашлю лікарі часто встановлюють в якій частині дихальних шляхів знаходиться патологічний процес, а також, яка причина кашлю. Так сухий кашель виникає на початку гострих респіраторних вірусних інфекцій, при фарингітах (запаленні ротогорла), ринітах (запаленні слизових оболонок носа), тонзилітах (запаленні мигдаликів). В’язкий слиз, що утворюється в результаті дії вірусів на слизові оболонки, стікає по задній стінці глотки, подразнюючи її, і провокує сухий кашель. Особливо небезпечний сухий кашель при ларингітах (запаленні голосових зв’язок), він має особливий металічний відтінок. В медицині його називають як “гавкаючий”, окрім кашлю відмічається захриплий голос. Кашель при ларингітах турбує дитину більше вночі. Частіше вночі виникає сухий кашель при кашлюку, але він є спазматичним або нападоподібним (кашльові поштовхи ідуть протягом 10-20 хвилин безперервно), язик у дитини висунутий, малюк просинається. Такий кашель закінчується часто блюванням.

При трахеїтах розвивається подразливий сухий кашель із відчуттям печії. При бронхітах кашель більш грубий, спочатку сухий, а пізніше зволожений. На початку запалення легень кашель також сухий, грубий, глибокий, але швидко стає вологим із виділенням харкотиння.

Типовим сухим, особливо нав’язливим кашлем, є кашель, що виникає при бронхіальній астмі. Окрім кашлю малюків турбує задишка. Але наші найменші пацієнти не вміють сказати, що їх турбує задишка, лише лікар оглянувши дитину звертає увагу на те, що в них втягуються під час дихання міжреберні проміжки, надключичні та підключичні ділянки, живіт, дихання стає частіше зазвичай. Дихання при нападі бронхіальної астми свистяче, шумне, чути на відстані.

Коли у діток прорізуються зуби, а також до трьохрічного віку, у малюків є велике бажання щось покласти собі у рот і жувати, при іграх дитина забуває про предмети у роті і може стороннє тіло потрапити у дихальні шляхи. Дуже часто у бронхи потрапляють горіхи, соняшникове насіння, дрібні предмети побуту та дрібні іграшки. На фоні повного здоров’я у такої дитини виникає сухий, подразнюючий, нав’язливий кашель, а пізніше, коли навколо стороннього тіла в бронхах виникає запалення, кашель стає глибоким вологим, що змушує дитину страждати.

Не завжди кашель є причиною захворювань дихальних шляхів, так у дітей старшого віку, які хворіють на захворювання шлунково-кишкового тракту при гастро-езофагальному рефлюксі, кислий вміст шлунку закидається у стравохід, відбувається часткове потрапляння кислого вмісту у верхні дихальні шляхи. Як наслідок тривалого подразнення, слизова оболонка бронхів запалюється і виникає кашель, який турбує дитину переважно вночі, але при нелікуванні в подальшому і вдень. При цьому кашлі неефективні будь-які сиропи від кашлю.

Кашель сухий може виникати також при захворюваннях вуха. Банально, коли ми чистимо ватними паличками вуха виникає кашель, оскільки подразнюються рецептори кашльові, що знаходяться у зовнішньому слуховому проході. При отитах, а також при сірчаних пробках, ці рецептори подразнюються і виникає кашель.

Причиною кашлю можуть бути: травми голови дитини, коли уражається центр кашлю у центральній нервовій системі, а також психогенний кашель, який часто виникає у дітей із підвищеною збудливістю, у відповідь на психотравмуючі подразники.

 Ще однією із причин кашлю можуть бути глисні інвазії. Це пов’язано із потраплянням личинок аскарид і токсокар (котячі аскариди) у легеневу тканину. Через брудні руки у ротики дітлахів попадають личинки аскарид, потім вони із їжею проходять у кишечник, личинка прогризає слизову оболонку кишечнику із током крові заноситься у легеневу тканину, далі при відкашлюванні із слизом надходить у ротову порожнину, знову заковтується і в кишечнику тоді розвиваються дорослі аскариди. В таких випадках діти кашляють довго,  звичайні ліки від кашлю є неефективними.

Причин кашлю насправді дуже багато і тому лише лікар може не тільки за характером кашлю, але оглянувши дитину із голови до ніг, встановити причину кашлю і призначити лікування. Ліки при різних видах кашлю і при різних захворюваннях різні. Так при сухому кашлю спочатку призначаються протикашльові, але протикашльові медикаменти при кашлюку інші, ніж при трахеїті. При вологому кашлю призначаються засоби, що розріджують кашель, але у різному віці ці лікарські засоби різні.

Поради батькам, коли у дитини є кашель:

  • викликати або показати дитину лікарю;

  • температура в кімнаті, де знаходиться Ваше маля, не повинна перевищувати 22—24°С.  Якщо повітря в приміщенні сухе, то його слід зволожувати. Для цього, зазвичай, використовують ємності з нагрітою водою, які мають великий майдан випару (таз або відро) або спеціальні зволожувачі повітря. Можна розкласти на батареях вологі рушники;

  • не забувайте регулярно провітрювати кімнату;

  • хворе дитя не слід кутати, оскільки грудні діти, особливо в перших 3—4 місяці життя, легко перегріваються;

  • при будь-якому простудному захворюванні, слід збільшити кількість спожитої дитиною рідини. Запропонуєте маляті те пиття, до якого він звик: це може бути проста вода, спеціальний дитячий чай або настій з сухофруктів без цукру;

  • прийом ліків, розріджуючих мокроту, необхідно поєднувати з проведенням вібромасажу (ручного або з використанням вібромассажеру). Щоб провести цю процедуру вручну, поставте пальці в міжреберних проміжках маляти і робіть вібруючі рухи по всій поверхні грудної клітки над легенями, окрім ділянки серця. Крім того, можна легко бити долонями по грудній клітці. Тривалість процедури – 3—5 хвилин, проводити її можна 2—3 рази в день;

  • щоб мокрота не застоювалася, необхідно частіше міняти положення тіла дитяти. Для цього дитину слід повертати з боку на бік, носити на руках.

 Також дізнайтесь як у соляній кімнаті лікують легені та зміцнюють імунітет.

Більш детальну інформацію і консультацію Ви можете отримати у провідних лікарів-педіатрів в педіатричному кабінеті “Малеча”.

Запис на консультацію за телефонами:

(0352) 46-00-76;

(0352) 52-76-76;

(096) 710-21-33.

Або звернутися за адресою:

м. Тернопіль, вул. Лозовецька, 4

Facebook коментарі

Залиште свій коментар

Замовити дзвінок

 

    ×
    Записатись на прийом

     

      ×
      Записатись на сеанс

       

        ×