Менінгококова інфекція та її профілактика

Менінгококова інфекція та її профілактика

Менінгококова інфекція займає важливе місце в інфекційній патології, оскільки:

поширюється повітряно-крапельним шляхом –при чханні, кашлі, тісному і тривалому спілкуванні;
перші прояви симптомів менінгококової інфекції часто подібні до проявів інших гострих респіраторних інфекцій, що зменшує можливість правильної діагностики захворювання;
хвороба досить небезпечна, адже може розвиватися за декілька годин (так звані «блискавичні форми») і врятувати хворого на жаль не завжди вдається.

Збудник менінгококової інфекції постійно циркулює серед різних вікових груп населення, але найбільшу небезпеку для оточуючих представляють бактеріоносії. Найчастіше носіями є дорослі, які про це навіть не підозрюють, а хворіють переважно діти.

Підступність цієї інфекції в тому, що початкові клінічні прояви захворювання нагадують застуду або грип.
Найбільш поширеною формою інфекції є назофарингіт: відбувається запалення задньої стінки глотки, відмічається незначне підвищення температури тіла, головний біль, першіння в горлі, закладеність носа і нежить. Саме тому пацієнтам найчастіше ставиться діагноз: гостре респіраторне захворювання. Однак неправильна і несвоєчасна діагностика може призвести в подальшому до запалення мозкових оболонок. Для генералізованих форм менінгококової інфекції характерний гострий і бурхливий початок на тлі повного здоров’я.

Дитина раптово стає неспокійною, відчуває мязову слабкість; може  скаржитися на сильний головний біль, який не знімається звичайними знеболюючими засобами. Протягом години зазвичай піднімається температура до 3940°С, через 56 годин виникає блювота, що не приносить полегшення. Але найгрізніший симптом, на який обов’язково треба звернути увагупоява висипань.

Спочатку це блідорожеві зірочки, впродовж першої доби вони з’являються у 80% хворих. Висип буде збільшуватися. І саме при його наявності треба обов’язково викликати бригадушвидкої допомоги“.
Така форма менінгіту небезпечна тим, що може розвинутися токсикосептичний шок через крововилив в життєво важливі органи і, перш за все, в наднирники. Цей шок стає причиною смерті у 510% хворих. Тому, чим раніше батьки звернуться за медичною допомогою, і чим раніше буде поставлений відповідний діагноз, тим більше шансів врятувати хворого.

Які профілактичні заходи при менінгококовій інфекції?

У разі появи перших симптомів, характерних для менінгококової інфекції необхідно негайно викликати «швидку допомогу» і швидко доставити хворого до лікарні.

До приїзду «швидкої» необхідно ізолювати хворого, виділити йому індивідуальні засоби особистої гігієни та посуду, забезпечити йому абсолютний спокій і хороший догляд.

Батьки дитини повинні пам’ятати, що в разі застудних проявів вони можуть бути джерелом захворювання і для своєї дитини, тому при появі перших ознак захворювання необхідно користуватися марлевими масками. Щоб не захворіти і не заразити оточуючих, потрібно позбавлятися від хронічних захворювань носоглоткифарингіту, тонзиліту, ларингіту.

Повноцінне і збалансоване харчування, збагачене вітамінами і мікроелементами, заняття спортом, загартовування організму, відсутність шкідливих звичок (куріння) сприяють стійкості організму до інфекції.
Рекомендується більше гуляти з дитиною на відкритому повітрі, уникати поїздок в громадському транспорті, не перебувати в приміщеннях, де є велике скупчення людей (магазини, ринки, перукарні тощо).

Оскільки збудник нестійкий у зовнішньому середовищі, актуальними є режими провітрювання, вологого прибирання із застосуванням миючих, дезинфікуючих засобів, використання бактерицидних ламп для знезараження повітря. На жаль, багато батьків не в повній мірі усвідомлюють небезпеку захворювання, а тому відмовляються від кваліфікованої медичної допомоги.

З огляду на раптовий початок і тяжкість захворювання на менінгококову інфекцію, необхідно при перших її ознаках якомога раніше звернутися за допомогою до лікаря, від цього буде залежати результат успішного лікування хвороби.

Якщо медичним працівником запропонована госпіталізаціяпогоджуйтеся, оскільки від цього може залежати життя Вашої дитини.

Facebook коментарі

Залиште свій коментар

Замовити дзвінок

 

    ×
    Записатись на прийом

     

      ×
      Записатись на сеанс

       

        ×