«Півнячий крик». Чим небезпечний кашлюк?

«Півнячий крик». Чим небезпечний кашлюк?

Не зважаючи на кумедну назву, кашлюк є небезпечним захворюванням. Найчастіше ним хворіють діти до 5 років.

«Кашлюк» з французької мови перекладається як «півнячий крик». Звук приступоподібного трубного кашлю з сиплим посвистом – головний симптом захворювання – дійсно чимось нагадує «ку-ку-рі-ку». Але, крім назви, більше нічого веселого у цієї хвороби немає. Щорічно на кашлюк хворіють близько 60 млн. людей, з яких понад 300 000 (перш за все це малюки до року) помирають.

Якщо ця інфекція вражає немовля, про домашнє лікування не може бути і мови, крихітку обов’язково потрібно лікувати в стаціонарі. Кашлюк – смертельно небезпечне захворювання для немовлят. Справа в тому, що малюки не вміють відкашлювати. І тому після декількох кашльових поштовхів у них може наступити короткочасна зупинка дихання. При тяжкому перебігу це захворювання може викликати такі ускладнення, як ларингіт (запалення гортані) зі стенозом гортані (помилковий круп); бронхопневмонію (спостерігається у 15-20% з усіх хворих до 1 року); патологічні зміни в роботі центральної нервової системи, викликані гіпоксією; апное (зупинку дихання уві сні); пупкову і пахову грижі. А ще – судоми і ураження головного мозку. Тому лікування маленьких дітей від кашлюку краще довірити професіоналам.

Дітей старшого віку зазвичай лікують вдома. Втім, все залежить від важкості захворювання. Тому, що ускладнення можуть загрожувати і більш дорослим дітям.

Кашлюк – це бактеріальна інфекція, яку викликає паличка Bordetella pertussis. Токсин, який вона виділяє, діє безпосередньо на центральну нервову систему, подразнює нервові рецептори слизової оболонки дихальних шляхів і приводить в дію кашльовий рефлекс, що проявляється у вигляді нападів судомного кашлю, які можуть мучити хвору дитину від 5 до 50 разів на добу. При залученні в процес сусідніх нервових центрів у малюка можуть виникнути блювота, судинні розлади (падіння артеріального тиску, судинний спазм), судоми.

Дуже важливо, насамперед підтвердити діагноз.

Лікувати кашлюк, як звичайну застуду або бронхіт, безглуздо. Ефективність протикашльових мікстур, препаратів, що пригнічують кашель, і заспокійливих засобів невелика. А ставити хворій дитині гірчичники і банки не можна категорично, так як ці процедури, навпаки, лише провокують кашель.

Якщо лікар не наполягає на госпіталізації, важливо забезпечити дитині максимальний психологічний комфорт і спокій, не турбувати її. Необхідно постійно зволожувати повітря і регулярно провітрювати приміщення. Дотримуватися постільного режиму при хворобі середньої тяжкості обов’язково, а ось при легкій формі – ні до чого. Швидше, навпаки, краще більше гуляти – на відкритому повітрі хворі зазвичай не кашляють. Годувати дитину треба частіше, але потроху. Їжа повинна бути багатою на вітаміни, поживною, краще – протертою, легкозасвоюваною.

На початку хвороби лікар може виписати антибіотики, так як на цій стадії вони ще здатні придушити паличку кашлюку і не дати хворобі розвинутися до стадії спазматичного кашлю. Але якщо ця стадія вже наступила, антибіотики не приносять користі і застосовуються лише при лікуванні важких форм. Зрозуміло, рішення про призначення препаратів приймає тільки лікар.

 

Як що Вам потрібна консультація лікаря-педіатра, звертайтеся за телефонами:

(0352) 46-00-76;

(0352) 52-76-76;

096-710-21-33.

 

Або за адресою:

м. Тернопіль, вул. Лозовецька, 4.

Facebook коментарі

Залиште свій коментар

Замовити дзвінок

 

    ×
    Записатись на прийом

     

      ×
      Записатись на сеанс

       

        ×