Поколювання в області серця у дітей, з чим це може бути пов’язано?

Поколювання в області серця у дітей, з чим це може бути пов’язано?

Болі в області серця у дітей є однією з найчастіших причин звернення до лікаря. Лікарю важливо уточнити їх локалізацію, час появи, сталість або періодичність хворобливих явищ, інтенсивність, поширення, зв’язок болю з фізичним або психоемоційним навантаженням та іншими факторами. Важливо встановити фактори, які викликають і полегшують біль.

Причини болю в серці у дітей:

1. Болі в серці у дітей найчастіше мають функціональний характер і, як правило, можуть бути не пов’язані з патологією самого серця. Кардіалгії у дітей раннього шкільного віку зазвичай є проявом, так званої хвороби росту, коли інтенсивний ріст серцевого м’яза випереджає ріст судин, які живлять цей орган. Такі болі виникають зазвичай у астенічних, емоційних, рухливих дітей на фоні фізичного навантаження, швидкої ходьби або бігу. Такі кардіалгії зазвичай колючого характеру, можуть повторюватися не одноразово, а періодично протягом декількох місяців.

2. Болі в серці у підлітковому віці зазвичай пов’язані з порушенням вегетативної регуляції серця, тобто є проявом вегето-судинної дистонії. Болі в серці при ВСД теж частіше колючого характеру з локалізацією в лівій половині грудної клітки, лівої пахової області, можуть виникати у спокійному стані.

3. Дуже часто в дитини патологія інших органів і систем симулює болі в серці. На першому місці – це патологія хребта (сколіози, остеохондрози ранні). На другому місці патологія нервової системи (неврози та ін.) І, нарешті, патологія шлунково-кишкового тракту (дискінезії жовчовивідних шляхів, холецистохолангіти).

4. Біль при неврозах звичайно локалізується в області самого серця (в області верхівки), буває колючого, ниючого характеру, супроводжується рядом емоційних проявів, руховим неспокоєм.

Різкі болі при вдиху, кашлі або інших дихальних рухах зазвичай вказують на плевру і навколосерцеву область або середостіння в якості можливого джерела болю, хоча на біль у грудній стінці, ймовірно, також впливають дихальні рухи. Подібно до цього біль, яка регулярно виникає при швидкій ходьбі і зникає через кілька хвилин після зупинки, як і раніше вважається типовою ознакою стенокардії, хоча подібні явища можуть відзначатися у хворих з порушеннями та пошкодженнями скелета.

5. Особливо слід звернути увагу, якщо біль в серці у дитини виникає на тлі гострого поточного захворювання (ГРВІ, грип), що може свідчити про розвиток вірусного міокардиту. А також, якщо болі виникають через 2-3 тижні після перенесеної ангіни або скарлатини. Через такий час після стрептококової інфекції починається ревматизм. За таких грізних ускладнень, як міокардит і ревматизм, крім болю в серці турбують і інші скарги: ознаки інтоксикації, нездужання, біль у суглобах і т.д. У такій ситуації треба негайно проконсультуватися з лікарем.

6. Кардіалгії у дітей спостерігаються при аномальному коронарному кровообігу, перикардитах, при різкому розширенні серця або магістральних судин. При аномальному коронарному відходженні лівої коронарної артерії від легеневої (синдром Бландта-Уайта-Гарленда) болі здавлюючі, стискаючі, локалізуються за грудиною, можуть віддавати в шию, щелепи, плечі.

7. Посткардіотомічний синдром. Тупий біль за грудиною, лихоманка, артралгії з’являються через кілька тижнів після операції, що супроводжується розкриттям порожнини серця, у 30% оперованих дітей.

8. При перикардиті можуть бути два види болю в серці. Плевральний біль, пов’язаний з дихальними рухами і ускладнюється кашлем і (або) глибоким вдихом, обумовлений плевритним компонентом інфекційного плевроперикардиту. Другий тип перикардіального болю являє собою здавлюючу загрудинну біль, що імітує інфаркт міокарда або стенокардію. Біль, обумовлена перикардитом, зазвичай виражається почуттям тиску. Вона виникає при інфекційному або ревматоїдному перикардиті. Інтенсивність болю варіюється від незначної до різкої, біль посилюється при русі, глибокому вдиху. При переході сухого перикардиту в ексудативний больові відчуття припиняються, одночасно з’являються приглушення тонів серця, венозний застій, трикутна тінь середостіння.

9. Помилково вважати, що біль у серці у дитини є проявом пороку. Вроджені вади серця частіше мають інші клінічні ознаки.

Кардіалгії спостерігаються при ураженні великих судин – перш за все при первинній легеневій гіпертензії, розвитку аневризми, при патології аорти, тромбоемболії легеневої артерії та ін. Ураження коронарних судин у дитячому віці зустрічається рідко і спостерігається при аномаліях коронарних судин, при вроджених пороках серця, при коронаритах на тлі ВКВ, неспецифічного артеріїту, ЮРА, ревматизмі, при неревматичному кардиті, інфекційному ендокардиті.

 

Записатися на прийом до лікаря-кардіоревматолога можна за телефонами:

(0352) 46-00-76;

(0352) 52-76-76;

096-710-21-33.

 

Або звернутись за адресою:

м. Тернопіль, вул. Лозовецька, 4.

Facebook коментарі

2 коментарі

Відповісти

ВаняPosted on  2:31 pm - Січ 21, 2021

Защо можуть боліти плечі у 13 річної дитини?

Відповісти

МаринаPosted on  8:19 am - Бер 17, 2021

Дитині 5 років, скаржиться на болі в серці при швидкій ходьбі, що робити???

Залиште свій коментар

Замовити дзвінок

 

    ×
    Записатись на прийом

     

      ×
      Записатись на сеанс

       

        ×