У дитини болить горло. Що це може означати?

У дитини болить горло. Що це може означати?

Біль в горлі у дитини є симптомом багатьох захворювань верхніх дихальних шляхів. Як правило, біль у горлі в дитини супроводжується його почервонінням, підвищенням температури, болем при ковтанні (в результаті чого дитина відмовляється від їжі), млявістю, дратівливістю, осиплістю голосу і кашлем. Найбільш поширеними захворюваннями, при яких у дитини піднімається температура і болить горло, є:

Ангіна (тонзиліт) — запалення піднебінних мигдалин. З’являється сильний біль у горлі, що підсилюється при ковтанні, температура тіла піднімається вище 38°С, на мигдалинах утворюється білуватий наліт. У дітей до 3 років ангіна може супроводжуватися болями в животі. Диференціальну діагностику тонзиліту проводять з дифтерією, при якій утворюються щільні білясті плівки на стінках ротоглотки, що утрудняють дихання.

Фарингіт — характеризується помірним болем у горлі, відсутністю нальоту на мигдаликах і збільшенням лімфатичних вузлів.

Ларингіт — супроводжується першінням і сухістю в горлі, захриплістю і «гавкаючим» кашлем. Захворювання слід диференціювати з ларинготрахеїтом, при якому виникає утруднення дихання внаслідок набряку і спазму верхніх дихальних шляхів.

Скарлатина — вірусне захворювання, при якому у дитини не тільки болить горло, але і з’являється дрібна висипка по всьому тілу, в поєднанні з яскраво вираженим рум’янцем на щоках.

Поява у дитини болю в горлі також може спостерігатися при попаданні чужорідного тіла у верхні дихальні шляхи, тривалому нежиті (при стіканні виділень з носа по задній поверхні глотки), а також як прояви реакції на занадто сухе повітря в приміщенні, шерсть тварин або тютюновий дим.

Зверніть увагу! Якщо крім болю в горлі у дитини присутні такі симптоми, як утруднення дихання, неможливість проковтнути слину, висока температура, висип на шкірі, наявність білого нальоту на мигдаликах, слід негайно звернутися за медичною допомогою.

 

Записатися на прийом до лікаря-педіатра можна за телефонами:
(0352) 46-00-76;
(0352) 52-76-76;
(096) 710-21-33.

Або звернутися за адресою:
м. Тернопіль, вул. Лозовецька, 4.

Facebook коментарі

Залиште свій коментар

Замовити дзвінок

 

    ×
    Записатись на прийом

     

      ×
      Записатись на сеанс

       

        ×