Як зберегти зір вашої дитини?

Як зберегти зір вашої дитини?

Автор:  кандидат медичних наук, Дутчак Ольга Михайлівна.

 Ми не часто задумуємося яке навантаження падає на очі наших маліків у сучасному житті. Наші діти ще із маленького віку опановують комп’ютер і годинами сидять за екранами монітора або дивляться телевізор. У шестирічному віці, ідучи до школи, навантаження на зір малюка різко збільшується: дитині потрібно багато читати, писати. А що дома? Ті ж самі книги та зошити, комп’ютер, телевізор! Добре, якщо у батьків відмінний зір, а якщо в родині носять окуляри і дитина за спадковістю отримала схильність до проблем з очима? Чи можна якось допомогти школяру зберегти нормальний зір?

Загальновідомо, що пару десятків років назад діти починали носити окуляри у випускних класах. Сьогодні, все частіше, ми можемо побачти дітей в окулярах вже у дитячому садочку. Ми живемо у вік інформаційних технологій, щорічно потік інформації подвоюється, сягаючи величин, які важко засвоїти. Майже 90% інформації дитина отримує за допомогою зору. Основні функції зору формуються у дитини до кінця 5-го року життя, проте ще довший час дитячі очі є чутливі до надмірного навантаження, яке суттєво посилюється з моменту поступлення дитини до школи. Характеристикою сучасної школи є інтенсифікація навчання дітей, починаючи з першого класу, особливо у спеціалізованих школах з поглибленим вивченням деяких дисциплін. Заняття в школі, додаткові навчання з іноземних мов, навчальні відео- та комп’ютерні програми розвивають здібності дитини, але призводять до швидкої втоми очей, поступового розвитку короткозорості та іншої патології зору. Дуже шкідливо на гостроту зору впливає тривалий, безперервний, виснажливий режим зорової праці в умовах незручних парт, поганого освітлення робочого місця дитини, пози дитини за столом (коли дитина близько нахиляє голову до книжки або зошита). Тому проблема збереження зору школярів є дійсно актуальною і вимагає співпраці школярів, батьків, вчителів та медичних працівників. Можна сказати, що короткозорістьплата за цивілізованість і неуважність батьків! Успіх у профілактиці і лікуванні порушень зору у школярів у значній мірі залежить від уваги батьків.

Які ознаки можуть свідчити про втому очей школяра, чи можна їх зауважити до того моменту, коли дитина сама поскаржиться, що вона погано бачить? Доволі часто батьки не зауважують проблеми з зором дитини, поки у дитини не з’являються відповідні скарги. Проте слід звертати на такі фактори ризику: дитина сидить за столом низько схиливши голову (відстань до книжки/зошита менше 40 см); робоче місце дитини має погане освітлення; дитина читає, пише, працює за комп’ютером або проглядає телевізійні програми безперервно більше 1 години; ви відмічаєте короткочасне почервоніння очей дитини після навчання в школі або виконання домашнього завдання; дитина скаржится на «сухість в очах», відчуття «піску», сльозоточивість; дитина швидко втомлюється в школі або при виконанні домашніх завдань; дитина скаржиття на головний біль, який виникає під час навчання в школі або вдома; дитина починає примружувати очі, коли дивиться телевізор або дивиться вдалину; дитина стала гірше бачити у вечірні часи; дитина стала гірше вчитися.

Що таке короткозорість?

Спеціалісти визначають короткозорість як варіант сильної оптичної системи ока. При цьому, промінь світла, який потрапляє в око після приломлення через живі лінзи ока (рогівку та кришталик), збираються перед сітківкою. Для того, щоб сфокусуватись на об’єкт, який необхідно роздивитися та чітко його побачити, необхідно послабити оптичну силу ока, що можна зробити за допомогою додатково розміщених перед оком розсіюючих лінз або змінити (послабити) преломлюючі сили самої рогівки. Зорові навантаження відіграють важливу роль у розвитку короткозорості.

Що треба зробити для того щоб зберігти зір дитини?

В першу чергу треба забезпечити нормальні умови навчання школяра та його фізичної активності. Періодично запитуйте дитину чи не стала вона гірше бачити. Всі діти кожні 30-45 хвилин повинні робити 10-15 хвилинні перерви, під час яких дитині бажано побігати, подивитися у вікно на предмети, які розміщені вдалені. Діти мають бути забезпечені якісними підручниками з чітким і дещо збільшеним шрифтом. Відстань між очима і підручником або зошитом має бути не менше 40 см. Тривалість безперервного читання залежить від віку: у перших-третіх класах 10-15 хв, четвертих-сьомих 25-30 хв і 45 хв – для учнів восьмих-десятих класів. Обмежується також безперервна тривалість письма: не більше 5 хв для 6-7-річних, до 10 хв для 8-10-річних, 15 хв для 11–12-річних, 20 хв для 13–15-річних і 25-30 хв – для учнів 16-18 років. Тривалість перерв – не менше, як 10 хв. Шкідливо читати лежачи, у транспорті. Не проводити за монітором комп’ютера більше 30 хвилин на добу у початкових класах і більше 1 години у старших класах. Обмежити прогляд телевізійних програм у будні дні. Дітям 3–4 років можна дивитися передачу, що триває тільки 15 хв Дошкільнята можуть проводити біля екрану не більш, ніж 30 хв у день, молодші школярі – не більше години в день і 2–3 рази на тиждень, учні середніх класів – 1,5 год; старших класів – 2 години, але не щодня. Телевізор бажано дивитися у помірно освітленій кімнаті, на відстані 4-5 метрів від екрану, телевізор має бути розміщений на рівні очей. Після перегляду телепередач, як і після будь-якої зорової роботи, очам потрібний відпочинок. Забезпечити достатнью фізичну активність дитини: прогулянки, заняття спортом, плаванням. Забезпечити дитині достатню тривалість сну. Регулярно робити «гімнастику для очей». Якісне харчування дитини збагачене продуктами, які є корисні для очей: молочні продукти, м’ясні страви, риба, достатня кількість фруктів і овочів, в тому числі чорниця, морква, журавлина, гарбузи, абрикоси, персики та різноманітна зеленина: кропива, кульбаба, шпинат, капуста, салат. Достатня кількість вітамінів та мінеральних солей, особливо вітаміну А та Е, селену, очам потрібно в 5 разів більше вітамінів А, С, Е, ніж будь-якому іншому органу. Обов’язково проконсультувати дитину у окуліста при мінімальних ознаках погіршення зору. Давно відомо, що основні компоненти чорниці (антоцианозіди) разом з бета-каротином (провітамін А) є природними антиоксидантами, які сприяють покращенню функції зору, сприяють зміцненню стінок судин ока, покращенню гостроти зору, зменшують втому очей, сприяють виробленню зорового пігменту сітківки – родопсину. Власне антиціанозиди, що є в чорниці і мають лікувальні властивості.

Яку гімнастику для очей ви можете рекомендувати для школярів?

Всі ці вправи є прості але вимагають тривалого застосування з профілактичною та лікувальною метою. Ми можемо рекомендувати наступне: закрити очі, помасувати їх руками, круговими рухами – 10-15 секунд; порухати очима за годинниковою стрілкою – 5-10 разів; порухати очима проти годинникової стрілки – 5-10 разів; з силою закрити і відкрити очі – 5-10 разів; швидко поморгати (покліпати) очима – 15-20 секунд; подивитися на кінчик носу потім вдалину – 10-15 разів. Подивитися вправо-вліво, догори-донизу – по 10 разів;

Facebook коментарі

Залиште свій коментар

Замовити дзвінок

 

    ×
    Записатись на прийом

     

      ×
      Записатись на сеанс

       

        ×